Circuitul Versantul Drept din Defileul Crisului Repede

Acest traseu din apropiere de Vadu Crisului este de dificultate usoara spre medie si va incanta cu 3 puncte de belvedere spectaculoase.

Traseul este marcat cu bulina albastra. Este un traseu de dificultate usoara. Diferenta de altitudine este de 137 de metri. Distanta este de 9 km. Timp oficial de parcurgere 4.5 ore.

Noi am parcurs intreg circuitul in 3 ore.

Am parcat masina in apropiere de podul peste Crisul Repede. Cel mai recomandat este sa parcati langa Sala Sporturilor Vadu Crisului deoarece fix pe langa cladire este urcarea pe traseu. Noi nu am fost atenti la acest detaliu al drumetiei si nu am gasit intrarea. Am pornit la pas de aici pe traseul care duce pe langa calea ferata spre cascada. Atentie trenul circula pe aceasta ruta.

Pe peretii stancosi ai muntiilor observam o constructie veche care parca este incorporata in munte. Turnul Vama Sarii a fost construit in secolul XIII.

Am trecut pe langa intrarea in Pestera Poarta Zmeului, pe care noi am vazut-o cand am fost prima data la cascada. Va recomand sa va deviati pana la pestera daca nu ati fost, deoarece merita (deviatie de 5 minute). Cea mai usoara varianta de Circut spre Cascada Vadu Crisului prezentat-o pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2022/02/12/plimbare-in-defileul-crisului-repede/

Tot pe linkul de mai sus gasiti si detalii depre drumetia noastra de pe versantul stang al Defileului Crisului Repede.

Traversam tunelul tot pe langa calea ferata.

In 25 de minute de la pornirea in drumetie am ajuns la Cascada Vadu Crisului pe care am admirat-o de pe malul opus al Crisului Repede.

Aici am realizat ca am ratat intrarea pe traseu asa cum planuisem. Nu ne-am agitat din acest motiv deoarece am fost de mai multe ori in zona. In cel mai rau caz configuram traseul pe malul opus 🙂

Am inaintat pe langa calea ferata, am trecut de Cabana Pestera / Halta Pestera si ne-am bucurat de frumusetea Defileului Crisului Repede.

Chiar inainte de intrarea in cel de al doilea tunel vedem o cararea care urca pe versant. Marcajul bulina albastra se observa putin mai greu. Probabil din acest motiv este recomandat sa faceti in sens invers traseul.

Poteca incepe sa urce lejer, dupa care putin mai abrupt, dar nimic de speriat. Dupa 35 de minute de urcat am ajuns la primul punct de belvedere. Aici am stat si ne-am bucurat de razele soarelui si de privelistea pe care o aveam asupra defileului.

De aici exista o deviatie de 300 m pana la Pestera Fugarilor. Noi am preferat de aceasta data sa ne bucuram de frumusetea punctelor de belvedere asa ca am urmat traseul bulina galbena si bulina albastra (marcaj comun pentru o scurta perioada).

Drumetia continua mai bine de o ora pana la cel de al doilea punct de belvedere.

De aici am vazut si punctul de belvedere numarul 3.

Dupa acest punct de belvedere urmeaza coborarea spre Sala Sporturilor. In aproximativ 25 de minute am coborat.

Traseul prin padure a fost unul placut. Verdele naturii, parfumul primaverii, florile intalnite pe traseu, dar si punctele de belvedere au facut ca aceasta drumetie sa fie una incantatoare.

Daca ai gasit informatii utile in articol apasa butoanele Share&Like pentru a ajunge si la prietenii tai.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

Un gând despre „Circuitul Versantul Drept din Defileul Crisului Repede

Lasă un comentariu