Ce sa vizitam in judetul Brasov?

Cand spunem Brasov ne gandim la orasul superb inconjurat de munti, cu un centru istoric bogat, cu multe terase, restaurante si magazine. Pe scurt Brasovul este unul din cele mai frumoase orase din Romania.

Dar ce obiective turistice sunt in judet? Mai jos gasiti o lista cu atractiile turistice din Judetul Brasov:

1) Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este o cetate impunatoare care domneste falnica deasupra localitatii Rupea de secole. Este usor de ajuns aici, se afla la 50 km de orasul Brasov, drumul este asfaltat pana sus in parcarea cetatii. Odata trecuti de zidurile cetatii am fost impresionati de dimensiunea acesteia. Cetatea este impartita in trei zone: cetatea de sus, de mijloc si partea cea mai recent construita: cetatea de jos.

De fiecare data cand vizitez o cetate sau un castel ma intreb: Ce secrete ascund aceste ziduri? Oare cate generatii au trait aici? Cata fericire, truda, iubire, drama au vazut aceste ziduri? Mi se pare fascinant cata istorie se afla aici. Stiati ca Mihai Viteazu a trecut pragul acestei cetati?

Primele atestari documentare despre aceasta cetate sunt din 1324, desi cetatea este mai veche de atat. Cetatea Rupea a fost renovata in 2013 si cu siguranta merita vizitata.

Pretul de intrare in 2023 este de 15 lei/adult.

Mai multe detalii despre tarife si program de vizitare gasiti pe urmatorul link:

2) Satul Viscri

Satul de sasi Viscri este pastrat ca odinioara, cu case specifice si cu ulite neasfaltate. Deasupra satului vegheaza falnica Biserica Fortificata Viscri care este inclusa pe lista Patrimoniul UNESCO inca din 1999.

Descopera un sat care l-a fermecat pe Regele Angliei, care are in prezent achizitionata aici o casa.

Despre aceasta locatie am scris mai multe pe urmatorul link:

Pentru a vizita casa lui Charles am platit in 2023 o taxa de 15 lei/adult si 12 lei pentru a vizita Biserica Fortificata Viscri.

3) Cetatea Marienburg din Feldioara

Cetatea din Feldioara a fost una din cele mai importante cetati medievale sasesti din Transilvania de Sud. Aceasta cetate a fost renovata (2017), fiind readusa la viata dupa cateva sute de ani de la parasire.

Aceasta frumoasa cetate se afla la doar 20 de km de Brasov, cetatea se afla pe ruta dintre Cetatea Rupea si Brasov, numai bine puteti sa va programati o oprire si aici.

Drumul pana in parcarea cetatii este asfaltat. Detalii despre orarul de vizitare il gasiti pe siteul primariei Feldioara:

4) Vulcanul Stins de la Racos

Nu, poza nu este facuta pe Marte, nici nu este dintr-un film western, ci este Vulcanul stins de la Racos.

Pare incredibila forta naturii, cum s-a modelat acest loc. Vulcanul stins de la Racos are o varsta de aproximativ 1.2 milioane de ani.

Taxa de vizitare in 2023 este de 20 lei/adult. In acest pret puteti sa vizitati toate cele 4 atractii turistice din Racos: Vulcanul Stins, Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald si Castelul Sukosd Bethlen.

Localitatea Racos se afla la 70 km de Brasov si doar 20 de km de Cetatea Rupea.

5) Coloanele de Bazalt de la Racos

Nu departe de vulcanul stins puteti vizita un alt monument al naturii si anume Coloanele de Bazalt. Puteti face o drumetie destul de usoara intre Vulcanul stins-Coloanele de Bazalt si Lacul de Smarald. distanta intre cele trei fiind sub 2 km.

Taxa de vizitare se plateste pentru toate cele 4 atractii din Racos si costa 20 lei/adult.

6) Lacul de smarald de la Racos

Acest loc a prins popularitate datorita culorii superbe a apei.

7) Castelul Sukosd Bethlen din Racos

In localitatea Racos castelul se afla la intersectia a doua strazi si atrage atentia asupra sa, chiar daca necesita lucrari de renovare si conservare.

Castelul a fost construit in 1624 si din pacate nu a mai fost intretinut/valorificat, desi a fost o tentativa inainte de inceperea Primului Razboi Mondial.

8) Batranul Carpatilor

Stejarul Secular din Mercheasa are circumferinta de 9.3 m si o varsta de aproximativ 900 de ani. Din pacate aici nu am reusit sa ajungem, dar este pe lista noastra DE VAZUT!

9) Canionul 7 Scari

Masina se lasa in Timisul de Jos (o parcare neamenajata, care devine destul de aglomerata) de unde se continua drumetia la pas timp de aproximativ o ora pana la Canionul 7 Scari pe traseul marcat cu banda galbena. Traseul nu este greu, dar sunt recomandati bocancii de munte.

Pe drumul pana la canion admiram o mica cascada cu un nume pe care l-am gasit fascinant: Cascada cu Apa Vie.

Trebuie sa va cumparati bilet de la casuta de bilete. Va recomand sa mergeti dimineata deoarece multa lume este atrasa de frumusetea acestui canion si devine aglomerat.

Canionul este superb, sunt mai multe scari metalice de urcat. Pe una din ele se urca vertical cam 20 de metri (putina adrenalina daca aveti teama de inaltimi, eu personal am fost incantata si speriata in acelasi timp 🙂 ) in paralel cu cascada care cade chiar in stanga scarii.

Traseul este spectaculos, dar aglomerat.

10) Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este in curs de renovare, deocamdata intrarea este libera si se viziteaza doar gradina cetatii.

Cetatea Rasnov

Cetatea de pe Dealul Cetatii din Rasnov este o importanta fortificatie medievala.

11) Pestera Valea Cetatii

Aceasta pestera se afla in apropierea drumului ce leaga Rasnov de Poiana Brasov. Este o pestera impresionanta prin inaltimea sa si datorita bogatiei sale in stalactite si stalagmite. Intrarea se face insoti de un ghid.

Pret intrare 20 lei/adult.

12) Prapastiile Zarnestiului

Prapastiile Zarnestiului sunt niste chei spectaculoase care se pot admira intr-o usoara drumetie prin Muntii Piatra Craiului. Se plateste taxa de vizitare in perioada mai-octombrie si costa 5 lei. Drumul este asfaltat pana in localitatea Zarnesti, dupa care se continua pe drum forestier, dar accesibil, pana cand apare indicator acces interzis auto. In curand va fi si bariera. De aici peisajele o sa va uimeasca. Drumul ingust duce printre stancile inalte.

13) Castelul Bran

Castelul Bran este unul din cele mai faimoase castele din Romania acesta fiind asociat ca fiind Castelul lui Dracula.Castelul a fost construit in 1377 pe o stanca abrupta intre Magura si Dealul Cetatii.

Vampirul Dracula (personajul principal din romanul cu acelasi nume scris de Bram Stoker) este adesea confundat cu Vlad Tepes, de aici si asocierea Castelului Bran cu Castelul lui Dracula.

Pretul unui bilet de intrare costa 55 de lei si se poate cumpara online de pe siteul oficial.

Judetul Brasov este superb, cu siguranta ne vom intoarce si vom continua explorarea lui. Mai avem cateva locuri spectaculoase pe lista noastra de vazut precum: Satul Magura, Pestera, Moeciu de Sus, Cabana Malaiesti, Amfiteatrul Transilvaniei si lista continua.

2 gânduri despre „Ce sa vizitam in judetul Brasov?

Lasă un comentariu