30+ Obiective turistice in Banatul Montan

Banatul Montan este plin de frumusete. Mai jos gasiti o lista cu mai multe atractii turistice de vazut in Banatul Montan.

  1. Lacul Dracului

Lacul Dracului este un lac carstic de un albastru incredibil din Cheile Nerei. Poza nu este editata deloc. Cei care au fost aici pot confirma 🙂

Cum se ajunge la acest superb lac?

De asemenea se mai poate ajunge din Sopotu Nou sau de la Podul Bei parcurgand in totalitate Cheile Nerei (acest traseu este recomandat doar persoanelor obisnuite cu drumetiile si care au conditie fizica buna deoarece sunt aproximativ 20 km de parcurs pana la Lacul Dracului).

2. Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt considerate cele mai lungi chei din Romania avand o lungime de peste 20 km. Parcurgerea acestor chei se recomanda sa se faca pe un singur sens!

Traseul este unul destul de lung. Cel mai spectaculos este in zona La Carlige. Sunt cateva portiuni unde trebuie sa va tineti de lanturi.

Parcurgerea Cheilor Nerei in totalitate este recomandata doar persoanelor care au o buna conditie fizica. Acesta este cel mai greu traseu din zona.

Trebuie sa luati in considerare ca trebuie sa traversati prin apa raul, deci evitati acest traseu daca apa are debit mare.

Noi am pornit din Carbunari (Ogasul Porcului), am admirat Lacul Dracului care a avut o culoare incredibila, si am incheiat traseul la Podul Bei. Durata totala a fost de 8 ore cu tot cu pauze. Daca va doriti sa il parcurgeti partial atunci porniti de la Podul Bei pentru a va bucura de portiunile cele mai spectaculoase.

3. Cascada La Vaioaga

Cascada La Vaioaga este o cascada superba situata pe traseul care duce spre Cascada Beusnita.

Se porneste cu masina din localitatea Potoc, la Podul Bei se plateste o taxa de vizitare pentru Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dupa care continuati drumul cu masina pe un drum forestier. Bineinteles ca puteti sa lasati masina la Podul Bei si sa continuati la pas.

Pe partea dreapta, inainte de pastravarie, o sa vedeti ca este pusa o pancarda cu numele cascadei. Aceasta este foarte aproape de drum, coborarea este putin abrupta, dar merita. De obicei aici sunt multe masini oprite.

4. Lacul Ochiul Beiului

De la Cascada La Vaioaga inaintam cu masina pe drumul forestier pana la pastravarie. Aici lasam masina si pornim pe jos pe marcaj banda galbena. Traseul este usor, in mare parte se face pe un drum forestier. In aproximativ 30 de minute ajungem la Lacul Ochiul Bei.

Culoarea acestuia de un albastru incredibil m-a cucerit. Legenda acestui lac, dar si mai multe detalii despre aceasta drumetie gasiti pe urmatorul link:

5. Cascada Beusnita

De la Lacul Ochiul Beiului continuam drumetia pentru inca 15 minute pana la Cascada Beusnita. Aceasta cascada de travertin este superba. Primavara debitul ei este mai mare. Vara am admirat-o plina de muschi si cu un debit mic.

Drumetia Cascada La Vaioaga – Lacul Ochiul Beilui – Cascada Beusnita este un traseu usor prin padurea de foioase care se parcurge dus – intors cam in 2 ore. Daca debitul apei este mai mare o sa aveti ocazia sa admirati mai multe cascade pe Valea Beiului si Valea Beusnitei.

6. La Tunele

Traseul incepe de la Podul Bei si duce pana in localitatea Sasca Romana, unde traseul se incheie cu traversarea unei punti suspendate peste Nera. In cateva minute dupa ce pornim de la Podul Bei ajungem la tunele.

Admiram Nera, traversam sapte tunele (unele destul de lungi, ca suntem nevoiti sa ne pornim lanterna de la telefon) si traversam pe o portiune destul de ingusta, sculptata in stanca (sunt si lanturi pentru a ne tine) unde peisajul este spectaculos.

7 . Cheile si Cascada Susarei

Cascada Susara este superba, desi nu este intens promovata. Se porneste de la iesirea din Sasca Montana, o sa vedeti si un indicator spre aceasta, durata fiind de 45 minute.

Traseul este unul usor, prin padurea de foioase, potrivit si in zilele caniculare. Pana la cascada veti trece pe langa Cabana Susara si v-a trebui sa traversati o portiune din chei folosind lanturile (dar nu va faceti griji, apa este mica).

8. Cascada Bigar

Frumoasa Cascada Bigar care in 2021 s-a prabusit incepe sa se refaca. Aceasta cascada se bucura de o mare popularitate inainte de prabusire, deoarece a fost inclusa pe lista celor mai frumoase cascade din lume.

Cascada Bigar este situata in Cheile Minisului intre localitatile Anina-Bozovici sau Oravita-Bozovici si este situata chiar langa sosea, vizitarea acesteia fiind accesibila turistilor, neimplicand nici o drumetie. Exista parcare amenajata (contra cost) si langa cascada sunt amenajate scari de unde putem admira Cascada Bigar.

9. Morile de apa de la Eftimie Murgu (Rudarie)

Morile de apa de la Eftimie Murgu sunt potrivite pentru toate tipurile de turisti. Cele 22 de mori de apa de la Rudarie sunt incluse pe lista UNESCO si sunt toate functionale. De fiecare moara se folosesc aproximativ 20 de sateni cu randul pentru a macina graul si malaiul. Aceste mori se afla in Cheile Rudariei, deci locul este indragit de iubitorii de natura.

Mai multe detalii despre acest loc gasiti pe linkul de mai jos:

10. Calatorie cu trenul pe cea mai veche cale ferata montana din Romania Oravita-Anina

Calea ferata Oravita-Anina are o lungime de 33.4 km si trece prin 14 tunele (in unul merge foarte incet deoarece intra chiar la limita) si 10 viaducte. Viteza de deplasare este mica, aproximativ 2 ore pe sens. Biletele se pot achizitiona online de pe siteul CFR sau din tren. Detalii despre orarul de circulare,tarife si cum a decurs aceasta calatorie gasiti pe urmatorul :

11. Chipul lui Decebal

In apropiere de localitate Dubova din Clisura Dunarii gasim Clipul lui Decebal cea mai mare sculptura in piatra din Europa.

12. Varful Ciucaru Mare

O drumetie care ofera o priveliste de vis asupra Cazanelor Dunarii. Drumetia este destul de usora, doar primele 15 minute este o urcare mai solicitanta. Durata drumetiei este de 2-3 ore. Vis a vi de terenul de fotbal din Dubova este plecarea pe traseu.

13. Varful Ciucaru Mic

Acest loc este pe lista mea de vazut. Se porneste pe traseu tot din Dubova.

14. Plimbare cu barca in Cazanele Dunarii

Plimbarea pe Dunare va da ocazia sa admirati Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, Cazanele Mari, Grota Veterani, Pestera Ponicova, Golful Dubova, Cazanele Mici si Tabula Traiana.

Despre plimbarea pe Dunare gasiti mai multe detalii pe linkul urmator:

https://explorandromania.blog/2021/12/18/plimbare-cu-barca-in-dubova-clisura-dunarii/

15. Pestera Ponicova

Pestera Ponicova este cea mai lunga pestera din Clisura Dunarii. Puteti sa o admirati in plimbarea cu barca pe apele Dunarii sau sa faceti o drumetie pana in aceasta pestera. Se porneste din campingul neamenajat de la iesirea din Dubova intr-o drumetie pe traseu nemarcat. Aveti nevoie de lanterna deoarece pestera nu este amenajata. Mai multe informatii despre pestera, dar si despre ce am vizitat noi in zona Dubova gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2021/12/19/clisura-dunarii-zona-dubova/

16. Manastirea Mraconia

Acest lacas de cult este amplasat intr-o zona superba pe malul Dunarii. Este aproape de sculptura Chipul lui Decebal.

17. Varful Trescovat

Traseul se parcurge intre 5 si 8 ore depinde de conditia fizica. Este o urcare aproape continua pana pe Varful Trescovat (acesta este un neck vulcanic), dar privelistea asupra Dunarii ne rasplateste efortul.

Coordonate GPS pentru inceperea traseului sunt: 44.539975, 22.063233, localitatea Svinita.

Mai multe amanunte despre aceasta drumetie gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2021/12/19/clisura-dunarii-zona-dubova/

18. Insula Ostrov

Insula Ostrov din Clisura Dunarii este vizitata datorita cailor salbatici care sunt pe aceasta insula, dar si datorita legendei conform careia Movila Lui Attila (marele conducator hun) se afla aici.

Mai multe detalii si poze de pe Insula Ostrov gasiti pe urmatorul link:

Cu barca pe apele Dunarii – Insula Ostrov 💚

19. Cetatea Ladislav

Deasupra localitatii Coronini am admirat Cetatea Ladislav. Se poate ajunge la cetate pornind din din dreptul Pensiunii Danubio.

20. Cascada Buraul Mare

Din Moldova Veche (Clisura Dunarii) sunt doar 15 km pana la aceasta cascada. Drumul este acceptabil, doar o portiune este mai rea cu dale de beton, dar ultima parte de drum este asfaltata. De la parcare se merge prin padure aproximativ 5 minute pana la aceasta cascada. Mai multe detalii despre Cascadele din Banatul Montan vizitate de noi gasiti pe urmatorul link:

21. Cascada Modavita

De la Cascada Buraul Mare inaintati pe drumul asfaltat spre Padina Matei.

Cascada Modavita se vede din drum.

22. Apele surfuroase de la Baile Herculane

Apele sulfuroase din Baile Herculane sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.

23. Grota Haiducilor

Grota Haiducilor este la doar cateva minute de drum, in spate la Hotelul Roman din Baile Herculane. Cararea pana la aceasta este amenajata fiind mai multe portiuni cu scari. Pestera are trei portaluri pe unde intra lumina, doua sali, din cele trei, sunt luminate natural.

24. Grota cu aburi

Acest loc este pe lista noastra de vazut!

25. Cheie Feregari

Spre Cheile Feregari se porneste din Baile Herculane.  Aceste chei sunt cuprinse si in circuitul Domogledului. Durata traseu tur-retur 1 ora. Marcaj banda galbena.

26. Cheile Tasnei

La doar 16 km. de Baile Herculane se porneste in drumetie spre Cheile Tasnei. Treceti de Lacul Prisaca si parcati langa Pensiunea Dumbrava. Prima parte a traseului este mai dificila datorita diferentei de nivel (dar cam asa sunt toate traseele din zona). Durata totala a traseul este de 3 ore (aproximativ 1 ora si 30 de minute pe sens). 

27. Lacul Prisaca

Lacul Prisaca il gasiti la 15 km de statiunea Baile Herculane.

28. Cascada Vanturatoarea

La 15 km de Baile Herculane incepe traseul spre Cascada Vanturatoarea. Treceti de Lacul Prisaca si opriti masina la podul care traverseaza Cerna chiar dupa lac. Traseul pana la Cascada Vanturatoarea este o urcare continua de aproximativ 1 ora.

29. Cascada Fecioara Maria (Taul Verde)

Spre aceasta Cascada se porneste din acelasi punct ca si in cazul Cascadei Vanturatoarea. Traseul este marcat. O drumetie cam de 3 km pe malul Lacului Prisaca.

30. Catunul Inelet, Scarisoara

Acest loc este pe lista noastra de vazut.

31. Cheile Corcoaia

Cheile Corcoaia sunt niste chei scurte, dar spectaculoase.

Unde sunt? De la Baile Herculane mergeti spre Barajul Lacul Cerna aproximativ 40 de kilometri. Drumul este pavat cu beton, deci viteza de deplasare nu este foarte mare. Dupa Cerna Sat inainte de pensiunea Perla Cernei este un panou de informare. Aici parcati masina si mergeti pe scarile amenajate. 

32. Muzeul de Locomotive cu abur din aer liber Resita

In orasul Resita puteti sa vizitati cel mai mare muzeu tehnic de locomotive din aer liber. Intrarea este gratuita.

33. Cheile Carasului

Acest loc este pe lista noastra de vazut.

34. Pestera Comarnic

Pestera Comarnic este o pestera superba din Judetul Caras-Severin, aici puteti sa vizitati o pestera neamenajata asemenea unui speolog. Atentie in perioada Noiembrie -Mai pestera este inchisa.

35. Lacul Valiug

Situat la poalele Muntelui Semenic, la o altitudine de 600m, lacul este preferat de foarte multi turisti pentru relaxare, plaja si plimbari in aer liber.

8 gânduri despre „30+ Obiective turistice in Banatul Montan

Lasă un comentariu