Explorand Judetul Cluj

  1. Centrul Vechi din Cluj-Napoca

Orasul Cluj-Napoca este unul din cele mai frumoase orase din tara, o plimbare la pas prin centrul vechi este in mod evident o idee buna.

✅ Parcul Cetatuia

Aici ne-am bucurat de o priveliste wooww asupra orasului. Am urcat destul de multe scari, dar a meritat! Aici vedem Monumentul Eroilor si cateva ziduri care au mai ramas din Cetatuia, fortificatia construita in anii 1715-1735.

✅ Casa Matias

Aici s-a nascut Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara.

✅ Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail

Este un impresionant monument istoric si religios, Catedrala Romano-Catolica a devenit simbolul orasului.

Aceasta a fost construita la jumatatea secolului XIV pe locul unui cimitir. In planul initial constructia trebuia sa fie cu doua turnuri. In cele din urma s-a construit doar unul, care a fost distrus de un incendiu in 1697. A fost reconstruit, dar in 1763 a fost din nou distrus de cutremur. In 1860 s-a finalizat actualul turn cu ceas, construit in stil neogotic, care este cel mai inalt turn cu ceas din Romania.

✅ Bastionul Croitorilor

Acesta este singurul turn ramas intact din Cetatea Clujului. A fost construit in secolul XV. De-a lungul timpului acesta a fost distrus si reconstruit de mai multe ori. Recent a fost renovat si in prezent este Centru de Cultura Urbana.

Clujul este un oras vibrant, plin de viata, cu multe muzee si cu o arhitectura impresionanta.

Va recomand sa vizitati orasul pe jos sau folosind mijloacele de transport in comun, deoarece locurile de parcare sunt putine pe strada (mai exista varianta parcarilor supraetajate).

2. Gradina Botanica Alexandru Borza

Merita vizitata in toate anotimpurile. Chiar daca am fost iarna, gradina botanica a fost atractiva cu serele sale care ne-au purtat in lumea tropicala, gradina japoneza cu lacul inghetat, gradina romana cu vestigii arheologice, copacii golasi si coniferele vesnic verzi.

Gradina adaposteste peste 10.000 de plante din toate colturile lumii.

Se percepe taxa de intrare in valoare de 15 lei in 2022.

3. Cetatea Bologa

La 60 de km de Cluj-Napoca am vizitat Cetatea Bologa.

Cetatea domneste de peste 700 de ani deasupra Defileului Crisului Repede.

Cetatea a fost renovata recent si este usor de vizitat, maxim 5 minute de urcare.

4. Cascada Rachitele

Cascada a prins popularitate in ultima vreme printre turisti, nu nejustificat, avand in vedere frumusetea ei.

Unde este? In apropiere de localitatea Rachitele (si nu departe de Huedin). In Rachitele veti vedea indicator spre cascada, iar inainte cu aproximativ 2 km se lasa masina in parcare, urmand o plimbare prin Cheile Vaii Stanciului.

5 Salina Turda

Multe persoane aleg sa viziteze Salina Turda datorita aerul pur si binefacator din salinele de sare.

Salina Turda este impresionanta.

Va recomand sa mergeti de dimineata pentru a evita aglomeratia.

Inainte de a vizita salina este recomandat sa consultati atat beneficiile, cat si contraindicatiile (le gasiti pe siteul oficial al Salinei Turda).

Se recomanda sa iesiti pe aceasi intrare pe care intrati, pentru ca distanta intre cele doua intrari este de 4 km.

Noi am mers prin intrarea noua, Durgau, cea din afara orasului.

Am ajuns putin dupa deschidere, nu am zabovit prea mult pe culoarul care ducea spre alte mine, ci ne-am indreptat spre Mina Rudolf, deoarece mi-am dorit sa cobor cu liftul din care se vede minunat roata. Dupa o scurta plimbare in aceasta mina, am pornit spre Mina Terezia (cea cu lacul). Era deja coada la lift asa ca am ales sa coboram pe scari (sunt destul de inguste si abrupte, dar a meritat).

Aici, am facut multe poze, am stat jos admirand locul si am facut cateva exercitii de respiratie ca doar calitatea aerului a fost unul din motivele pentru care am venit :).

Dupa ce am zabovit mai mult de jumatate de ora aici, am urcat inapoi in Mina Rudolf, unde ne-am dat in roata si am cumparat cateva suveniruri din sare (am fost putin dezamagiti ca cele multe produse erau aduse din exteriorul tarii). Am vrut sa mai zabovim aici, dar din pacate toate bancutele au fost ocupate (nu sunt suficiente avand in vedere numarul mare de turisti, iar cei care ocupa un loc, cu greu se indura sa il paraseasca).

La retur am urcat 13 etaje pe scari, ceea ce nu ne-a deranjat, deoarece am putut sa admiram roata in timp ce ne odihneam putin.

Am mai vizitat Sala Ecourilor si Sala Crivacului (masina de extractie).

Orar zilnic 09:00 – 17:00 (ultima intrare este la ora 16:00).

Pret 2022 L-V 50 lei/ Sambata, Duminica si sarbatori legale 60 lei. Alte preturi: Parcare 5lei/ora (parcare intrare noua), 15lei/persoana o tura cu roata/ 30lei/30min/barca pentru plimbare cu barca. Mai sunt si alte activitati contracost pentru copii.

6. Cheile Turzii

Cheie Turzii sunt spectaculoase. Noi am pornit pe traseu dinspre Turda. Am lasat masina in parcare si am pornit la drum. Deoarece le-am vizitat in luna decembrie am avut parte de ceata. Am abandonat idea de a ne intoarce pe creste. Asadar am parcurs cheile doar pe langa cursul apei, traseu marcat cu cruce rosie.

Cheile sunt spectaculoase si usor de parcurs. Noi le-am parcurs in 2 ore si jumatate cu multe pauze pentru a admira natura.

Am urmat traseul de pe cursul paraului Hasdate si ne-am bucurat peisajele cu stancile impunatoare care aveau inaltime de pana la 200 de metri.

Traseul are 4 poduri amenajate peste parau.

Chiar in dreptul unui pod am urcat putin pentru a ne bucura de privelistea de sus asupra cheilor si o pestera.

Am vazut si arcada pe care o gasiti la intersectia cu traseul punct rosu. Este mai usor de remarcat la retur.

2 gânduri despre „Explorand Judetul Cluj

Lasă un comentariu