Platou Lumea Pierduta, Muntii Apuseni

Am pornit din Glavoi, asta dupa ce am admirat zona si am mancat bine la una din micile terase.

Din Glavoi am pornit spre Poiana Ponor. Urcarea este pe drumul ce urca de langa salvamont.

Au fost cam 20 de minute pana in Poiana Ponor, majoritatea in urcare. Pana aici poate sa vina toata lumea care isi doreste sa vada ceva frumos, traseul nu este unul dificil.

Woowww ce peisaj. Am mai fost, dar atunci era un lac temporar (primavara se formeaza datorita topirii zapezilor). Totul este atat de verde.

Zarim un indicator care arata directia spre Lumea Pierduta. A trebuit sa trecem apa si sa tinem directia bradului singur. Dupa care tineti cont ca intrarea pe traseul marcat este prin padure. De la bradul singuratic faceti usor stanga. Aici este o zona fara marcaj. Dupa ce gasiti indicatorul spre Lumea Pierduta sau marcajul cruce galbena, incepe o coborare prin padure. In alte 20 de minute ajungem la un drum forestier facem dreapta dar in nici 50 metri il parasim deoarece marcajul ne indica trecerea peste parau, trecem peste apa chiar de doua ori, dupa care urmeaza o urcare mai abrupta pe pietre, dar curand urcarea incepe sa isi scada din intensitate.

Ne bucuram de peisajul frumos, prin padure. Pana aici traseul a fost bine marcat.

Ajungem la pancarda care ne indica circuitul Lumea Pierduta. Sunt patru avene pe care urmeaza sa le vedem in acest traseu. Ne decidem sa pornim spre stanga.

De aici traseul este mai slab marcat, dar daca aveti experienta intr-ale drumetiei nu o sa va puna in dificultate.

Atentie nu parasiti traseul, riscul sa va pierdeti este destul de mare.

Primul aven pe care il vedem este Avenul Acoperit la care ajungem cam in 10 minute.

Avenul este o cavitate formata natural pe verticala, cu pereti abrupti si adancine mare in raport cu latimea. Sunt specifice zonelor carstice. Altfel spus sunt pesteri pe vericala, nu pe orizontala. Atentie sa nu va apropiati prea mult de margine!

Mai mergem maxim 5 minute si gasim Avenul Pionierilor.

De aici poteca nu mai este foarte circulata, urcam, coboram, ocolim sau trecem peste copacii cazuti, suntem atenti la marcajele ceva mai putine si mai sterse si cam in 40 de minute ajungem la cel de al treilea aven si anume Avenul Negru.

De aici traseul ne intoarce putin inapoi si este un pic mai greu sa gasim traseul spre ultimul aven, dar ne descurcam.

Dupa 40 de minute ajungem si la Avenul Gemanata. Am pastrat cel mai wooww la urma.

Cel mai mult la aceasta drumetie m-a atras vegetatia, care parea neatinsa de om.

In 5 minute ajungem inapoi la pancarda unde ni se prezinta Circuitul Lumea Pierduta si pornim inapoi spre Glavoi.

Coboram cam 20 de minute pana la parau. Urcam 10 minute pana cand iesim din padure si suntem in spectaculoasa Poiana Ponor din nou. O mai admiram un pic, traversam apa si incepem urcarea, dupa care coborarea spre Glavoi.

In total noi am facut 5 ore. Pe indicatorul din Glavoi traseul apare de 3 ore, dar noi am facut si multe pauze sa admiram frumusetea zonei. Zona mai slab marcata a fost in Poiana Ponor-pana la intrarea pe traseul cruce galbena in padure si intre Avenul Pionierilor – Avenul Negru si Avenul Gemanata.

Pe urmatoarele linkuri gasiti mai multe drumetii din zona Padis-Glavoi.

4 gânduri despre „Platou Lumea Pierduta, Muntii Apuseni

Lasă un comentariu