Obiective turistice judetul Alba

Judetul Alba ascunde multe locuri pline de farmec, care merita descoperite.

Mai jos va prezint cateva obiective turistice/atractii turistice din Judetul Alba:

1. Cetatea Taraneasca Calnic

Cetatea Calnic este una dintre cele mai bine conservate cetati fortificate din tara noastra, un monument aflat in Patrimoniul UNESCO, care merita cu siguranta vizitata si promovata.

Pentru a vizita Cetatea Calnic trebuie sa va abateti de la drum cam 4 km de pe autostrada A1 in apropiere de Sebes.

Cetatea a fost construita in secolul XIII. Aceasta cladire este reprezentativa pentru localitatea de sasi in care se afla.

Pret bilet de intrare adult 2023: 15 lei

2. Cascada Pisoaia/Cascada Vidrii si Dealul cu Melci

Cascada Pisoaia o gasiti in localitatea Nemesi din Muntii Apuseni, pe directia de mers dintre Campeni si Albac, veti face stanga la Barajul Mihoiesti si veti merge aproximativ 15 km pe DJ762.

Cascada are o cadere de aproximativ 18 metri. Este spectaculoasa datorita apei care se prelinge pe peretele calcaros.

Drumetia pana la cascada este usoara de cateva minute. Puteti sa lasati masina pe drumul principal sau inaintati putin si vor fi cateva parcari in curtile satenilor, contracost bineinteles.

Dealul Cu Melci il gasiti usor in localitatea Nemesi, chiar pe drumul principal.

3. Casa Memoriala „Avram Iancu”

La mai putin de 2 km distanta de Dealul Cu Melci puteti sa vizitati Casa Memoriala „Avram Iancu”.

4. Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara este un aven care adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Pentru a intra in pestera trebuie sa coborati multe scari metalice. In interiorul pesterii temperatura este de 2 grade.

Drumul pana la pestera este asfaltat, puteti sa mergeti din Garda de Sus prin Cheile Ordancusei (varianta mai lunga) sau pe drumul care trece prin Dobresti-Muruna (diferenta de nivel mare). Indiferent de varianta aleasa, de unde parcati masina mai parcurgeti 10 minute jos.

Se percepe taxa de vizitare.

5. Pestera Poarta lui Ionele

Aceasta pestera se afla in Cheile Ordancusei si este o pestera amenajata. Portalul Pesterii Poarta lui Ionele este urias, in interiorul pesterii atunci cand debitul apei este mare este o cascada. Traseul amenajat este destul de scurt.

Se percepe taxa de vizitare.

6. Cheile Ordancusei

Drumul este asfaltat deci se pot parcurge cu masina. Gasiti si locuri unde sa parcati masina si sa va bucurati de natura.

7. Cascada Varciorog

Cascada Varciorog este o cascada frumoasa din apropiere de Arieseni. Traseul pana la ea nu este greu, se face pe un drum forestier prin padure.

De pe DN 75 (in Izlaz – sub 5 km de Arieseni) este un indicator spre cascada. Lasati masina in parcarea de la ABC-ul „negru” si porniti intr-o drumetie de aproximativ 3 ore dus intors. Urmati traseul bulina galbena care duce pe drumul forestier prin padure

8. Cascada si Muzeul Patrahaitesti

Farmecul Cascadei Patrahaitesti este dat de traseul pana la aceasta. Cascada are o cadere in doua trepte.

Tot de pe DN 75 intre localitatile Lazuri si Arieseni este un indicator spre Cascada Patrahaitesti. Drumul forestier, cam 5 km, este practical. Noi am lasat masina intr-o parcare inainte de Muzeul Etnografic Patrahaitesti de unde am continuat pe jos. Am intrat la muzeu. De aici va puteti cumpara diferite ustensile de lemn si alte produse locale.

De la muzeu pana la cascada drumetia este una pitoreasca. Ultima parte este putin mai abrupta.

9. Pestera Ghetarul de la Vartop

Pestera Ghetarul de la Vartop a fost o adevarata surpriza. Accesul in prima galerie a pesterii se poate face fara ghid, dar eu va recomand sa faceti tot turul. Pestera este impodobita cu stalactite si stalagmite. Sunati ghidul la nr de telefon pe care il gasiti daca scrieti in Google Pestera Ghetarul de la Vartop pentru mai multe informatii. In 2022 costul a fost de 15 lei /persoana.

Pestera Ghetarul de la Vartop se afla in Cheile Garlistei din localitatea Casa De Piatra.

10. Pestera Coiba Mare si Pestera Coiba Mica

Cele doua pesteri neamenajate le gasiti in localitatea Casa De Piatra. Sunt in apropiere de Pestera Ghetarul de la Vartop.

11. Mocanita Apusenilor Campeni – Abrud

12. Cascada Sipote (partea superioara)

Pentru a admira aceasta cascada trebuie sa parcurgeti o drumetie de aproximativ o ora din Traseul Pietrele Graitoare din Salciua de Jos.

Mai multe detalii despre acest traseu, dar si alte locuri de vazut in Salciua gasiti pe urmatorul link:

Salciua – ce sa vizitam in Muntii Apuseni 💚

13. Cascada Sipote (partea inferioara)

Frumoasa Cascada Sipote se vede de pe DN 75 intre Turda si Campeni in localitatea Salciua.

Pe malul raului Aries este amenajata o parcare de unde puteti sa admirati cascada.

14. Cascada Dalbina /Vanatarile Ponorului

Noi am lasat masina in locul marcat pe Google Maps Panorama Salciua – Dumesti. De aici am pornit spre frumoasa Cascada Dalbina. Drumetia a fost de aproximativ 30-40 de minute pana am ajuns la Vanatarile Ponorului unde am admirat destul de mult frumoasa Cascada Dalbina. Este loc amenajat de unde o puteti admira in voie.

15. Traseul Scarita-Belioaratra

Traseul Scarita-Belioara a fost o adevarata surpriza. Traseul ofera privelisti superbe. Totusi este un traseu de dificultate mai ridicata.

Mai multe detalii despre drumetia noastra gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2023/05/10/circuitul-scarita-belioara/

16. Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare cetate de pe teritoriul Romaniei. A fost construita intre anii 1715-1738 de catre Imperiul Habsburgic.

Cetatea are o forma stelara, fiind o cetate bastionara de tip Vauban.

Pentru poporul Roman aceasta are o importanta majora, aici fiind locul unde in 1918 s-a decis unirea Romaniei, cetatea de la Alba Iulia de venind Cetatea Marii Uniri.

17. Cetatea Aiudului

Cetatea Aiudului este o veche cetate medievala din Romania, pe care o gasiti in centrul orasul Aiud. Aceasta a fost construita pe o veche asezare dacica.

Deocamdata usile acestei cetati sunt inchise pentru vizitatori, dar se pot admira zidurile cetatii din exterior.

18. Cheile Valisoarei/Cheile Aiudului

La doar 14 km de orasul Aiud sunt Cheile Valisoarei. Aceste chei au fost sculptate de paraul Aiudului.

Sculptate in calcar cheile au o latime cuprinsa intre 25 si 150 de metri. Iar inaltimea celui mai inalt varf fiind de 860 de metri.

Accesul in chei se face pe marcajul turistic bulina rosie, circuitul fiind conform panoului informativ, de 6 ore.

Noi am lasam masina in prima parcare inainte de chei (am venit din partea opusa a Aiudului) unde era si un indicator cu bulina rosie. Am urcat pe partea dreapta unde imediat am si gasit un panou informativ despre traseul tematic A.

A urmat o urcare destul de abrupta pe pietre (grohotis cum apare pe panoul nr. 2). Ne-am bucurat ca am parcurs acesta portiune de traseu in urcare, deoarece cu siguranta este destul de dificil sa cobori pe aici.

A urmat o urcare sustinuta o vreme, au mai lipsit si cateva panouri si dupa o ora am ajuns la cruce, unde am avut parte de o priveliste wooww asupra cheilor. De aici traseul a fost ceva mai usor, am decis sa coboram pe marcaj banda galbena – care ne-a coborat in vale la Castelul Templul Cavalerilor.

Am facut bucatica de circuit in 2 ore. De la castel ne-am intors pe drumul asfaltat la masina. Astfel am admirat cheile si de jos.1

19. Castelul Templul Cavalerilor

Castelul Templierilor este in prezent un hotel cu aspect medieval amplasat intr-un decor de vis in Muntii Trascaului, mai exact in Cheile Valisoarei.

20. Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului

In Muntii Trascaului, in localitatea Coltesti am urcat sus la ruinile cetatii. Am urmat indicatiile prietenului nostru Google Maps care ne-a dus prin localitate pana la o parcare neamenajata pe camp unde deja erau parcate mai multe masini. Va recomand sa urmati traseul triunghi albastru care va duce pe o urcare mai domoala. Plus ca admirati cetatea din mai multe unghiuri. Am vazut ca este teren privat, plus ca este destul de grea urcarea, daca decideti sa urcati direct spre cetate. Noi in 30 de minute am ajuns sus la ruinile cetatii. Sus ne-am bucurat de frumusetea peisajului din Muntii Trascaului.

Daca vi-a placut articolul Share&Like va rog.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa! 😍

5 gânduri despre „Obiective turistice judetul Alba

  1. Noi locuim in Bulgaria. Însă iubim atât de mult județul Alba, încât ne gândim serios că, dacă ar fi să revenim în țară, ne-am reloca chiar aici (nu înapoi în București, unde ne sunt rădăcinile, deja nu ne mai simțim în largul nostru acolo). Zona este superbă și mă bucur când văd că este promovată!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc pentru apreciere 🤗 intr-adevar avem in Romania multe locuri frumoase, Muntii Apuseni sunt printre locurile mele preferate, deoarece aici mi-am descoperit dragostea pentru drumetii. Si daca va intoarceti in tara cautati-va propriu colt de rai 🤗 O seara frumoasa!

      Apreciază

Lasă un comentariu