7 trasee usoare si spectaculoase de facut in Muntii Apuseni – partea a doua

In Muntii Apuseni iubitorii de natura se bucura de trasee usoare si spectaculoase. Mai jos gasiti o lista cu 7 drumetii usoare care merita urmate in Muntii Apuseni.

1. Balcoanele Ponorului – Traseu cu plecare din Glavoi (Zona Padis)

Balcoanele Ponorului fac parte din Circuitul Cetatile Ponorului, unul din cele mai cunoscute trasee din zona. Intreg circuitul este catalogat drept un traseu greu, dar pana la cele 4 balcoane este un traseu relativ simpu si spectaculos.

Nu exista balcoane propriu zise, sunt puncte de belvedere.

Pentru a ajunge aici porniti din Glavoi si mergeti pe drumul forestier de langa salvamont spre Cabana Cetatile Ponorului. Dupa aproximativ jumatate de kilometru traseul paraseste drumul forestier pentru a urma indicatorul spre Balcoanele Ponorului pe marcaj turistic bulina albastra.

Urmeaza o urcare scurta prin padure pana ajungeti la primul balcon de unde aveti o priveliste spectaculoasa. Daca inaintati o sa va bucurati de 4 astfel de puncte de belvedere. La retur puteti sa va intoarceti pe acelasi drum sau daca sunteti mai experimentati intr-ale drumetiilor puteti sa urmati punctul albastru pentru intreg circuitul.

Traseul pana la primul punct de belvedere este de aproximativ 30 de minute.

Mai multe trasee cu plecare din Glavoi gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2024/03/24/top-5-trasee-usoare-in-muntii-apuseni-cu-plecare-din-glavoi/

2. Pestera Cetatea Radesei – traseu cu plecare din Poiana Varasoaia (Zona Padis)

Punctul de plecare spre Pestera Radesei este Cabana Varasoaia, pana aici ajungeti pe un drum forestier. Continuati la pas pe drumul forestier, treceti pe langa Taul Varasoaia si pe langa cateva stane si urmariti sa gasim traseul marcat cu punct rosu. Se paraseste drumul forestier si pentru a urma poteca spre pestera.

In aproximativ o ora ajungeti la pestera. Pestera Cetatea Radesei nu este o pestera care se viziteaza cu ghid, dar este echipata cu lanturi pentru a putea fi explorata. Aveti nevoie de lanterne. Pestera poate fi traversata in totalitate, dar aveti nevoie de experienta intr-ale drumetiilor.

Mai multe trasee din zona Padis – Glavoi gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2021/12/19/trasee-usoare-in-zona-padis/

3. Cascada Oselu – traseu cu plecare din Satul Boga (in drum spre Padis)

La aceasta cascada se ajunge usor, cu masina traversati Satul de Vacanta Boga, urmariti indicatoarele spre cascada, iar dupa ce iesiti din sat, lasati masina si continuati pe jos. Plimbarea este de aproximativ 2 kilometri pe un drum forestier.

Cascada este mai spectaculoasa atunci cand are debit mai mare.

Mai multe cascade din Muntii Apuseni descoperiti pe linkul de mai jos:

4. Groapa Ruginoasa – traseu cu plecare din Vartop

Groapa Ruginoasa din Valea Seaca este declarata Monument al Naturii. Groapa Ruginoasa s-a format in mod natural, ca urmare a unui proces de erodare activ. Aceasta se intinde pe aproximativ 20 de hectare si la fiecare ploaie creste. Atentie! Nu va apropiati de margine deoarece exista riscul ca aceasta sa cedeze!

Traseul incepe pe drumul indicat de Google Maps (pe langa hotel Aries), iar la iesirea din statiune lasati masina (aici se termina asfaltul, urmeaza drum forestier) si porniti in drumetie cam de 2 ore pe sens. Puteti sa urmati drumul forestier sau traseul marcat cruce rosie care se tot intercaleaza. Traseul urca incontinuu.

Mai multe locuri de vazut in apropiere de Arieseni gasiti pe linkul de mai jos:

5. Pestera Portile Bihorului – traseul incepe intre localitatile Nucet si Vartop

Pestera Poartile Bihorului este o formatiune carstica grandioasa din Muntii Apuseni din apropiere de statiunea Arieseni. Traseul porneste intre Nucet si Vartop, de la cantonul drumurilor nationale.

Daca nu va luati ca reper cladirea este destul de greu de gasit intrarea pe traseu, deoarece traseul este semnalat doar cu o mica pancarda.

Traseul este marcat cu triunghi rosu.

Durata traseului este de 2-3 ore.

Se merge pe drum forestier (marcat destul de bine cu triunghi rosu) pana la cariera dupa care treceti de cladirea abandonata (marcata si ea cu triunghi rosu) si in 2-3 minute ajungeti. La tur coborati pana la Pestera Poarta Bihorului, ceea ce inseamna ca la retur va asteapta o urcare continua.

6. Cascada de travertin Sipote partea superioara – drumetie cu plecare din Salciua de Jos

Pana la aceasta cascada am facut o drumetie de aproximativ o ora. Masina am lasat-o la inceputul Potecii Tematice Pietrele Graitoare din Salciua de Jos, intr-o parcare privata. Daca puneti pe Google Maps Poteca Tematica Pietrele Vorbitoare o sa va ghideze pana la punctul de start al traseului.

Marcajul turistic de urmat pana la cascada este cruce rosie. Traseul nu este unul dificil, dar trebuie sa stiti ca urcati destul de mult.

Mai multe cascade in apropiere de Salciua gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2024/02/17/3-cascade-de-vazut-in-salciua-muntii-apuseni/

7. Cetatea Trascaului – din localitatea Coltesti

In Muntii Trascaului, in localitatea Coltesti am urcat sus la ruinile cetatii. Am urmat indicatiile prietenului nostru Google Maps care ne-a dus prin localitate pana la o parcare neamenajata pe camp unde deja erau parcate mai multe masini.

Am urmat traseul triunghi albastru care ne-a dus pe o urcare mai domoala. Plus ca am avut ocazia sa admiram cetatea din mai multe unghiuri. Noi in 30 de minute am ajuns sus la ruinile cetatii.

Mai multe obiective turistice din Judetul Alba gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2023/08/19/obiective-turistice-judetul-alba/

Mai sus am prezentat doar o parte din traseele usoare Muntilor Apuseni. Lista ramane deschisa. Mereu m-au fascinat acesti munti pe care incerc sa ii vizitez anual.

Pe urmatorul link alte 7 trasee usoare din Muntii Apuseni:

https://explorandromania.blog/2024/01/13/top-7-trasee-usoare-si-spectaculoase-in-muntii-apuseni/

Drumetiile prezentate mai sus sunt usoare, dar este important sa va echipati corespunzator pentru o drumetie pe munte.

Voi ce locuri frumoase ati vazut in Muntii Apuseni?

Daca ai gasit informatii utile Like&Share pentru a ajunge si la prietenii tai.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

2 gânduri despre „7 trasee usoare si spectaculoase de facut in Muntii Apuseni – partea a doua

Lasă un comentariu