Obiective turistice pe ruta Sibiu – Sighisoara

Daca mergeti cu masina pe ruta Sibiu – Sighisoara si va doriti sa vizitati cateva locuri spectaculoase mai jos gasiti ceea ce am vazut noi prin frumoasa Transilvanie, fara sa ne deviem prea mult de la drum.

1. Sibiu

Stim cu totii ca Sibiul este un oras medieval superb din centrul tarii. Sibiul este un oras fermecator unde gasiti ceva de facut pe placul tuturor: puteti sa savurati o cafea in Piata Mare, sa va bucurati de o plimbare la pas prin centrul vechi al orasului, sa faceti cumparaturi sau sa va organizati o iesire la munte in apropiere.

Mai multe detalii despre ce puteti sa vizitati intr-o zi prin Sibiu gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2022/10/05/sibiu-%e2%9d%a4%ef%b8%8f-intotdeauna-o-idee-buna/

2. Cetatea Slimnicului

La doar 15 km de Sibiu intram in localitatea Slimnic deasupra careia sta falnica Cetatea Slimnicului sau Cetatea Mandra cum mai este numita. Cetatea fortificata a fost construita in secolul XIV cu rolul de a proteja drumul dintre Sibiu si Medias.

Din pacate cetatea nu a fost deschisa cand am fost noi, dar pe usa gasiti un numar de telefon. Noi am ajuns destul de dimineata si nu am zabovit prea mult multumindu-ne doar sa o admiram pe exterior. Cu siguranta o vom include pe lista DE VAZUT data viitoare cand vom fi prin zona.

3. Biserica Fortificata Axente Sever – Muzeul Cetate

La 40 de km distanta de Sibiu se afla Biserica Fortificata Axente Sever din localitatea cu acelasi nume. Se estimeaza ca au existat in jur de 300 de biserici fortificate in Transilvania. Cauzele care au dus la construirea unui numarul mare de biserici forticate in zona tin de problemele apararii teritoriului impotriva popoarelor migratoare.

In interiorul Bisericii Fortificate de la Axente Sever gasiti si un mic muzeu care contine informatii legate de viata sasilor si de asemenea gasiti si cateva camere de inchiriat. Mi-a placut mult acest muzeu si prezenarea facuta.

La Axente Sever in secolul XIV incepe constructia unei biserici gotica alcatuita din hala, turn cu sferturi si cor. In anul 1490 biserica este reconstruita pentru aparare. Biserica a fost inconjurata cu un zid de aparare, cu drum de straja si hambare, pentru ca localnici sa se poata adaposti in caz de asediu in cetate.

Din pacate dupa comunism comunitatea de sasi a plecat din Romania, in prezent in localitate au mai ramas doar doua persoane de religie evanghelica.

Taxa de vizitare in 2023 a fost 10 lei/persoana

4. Medias

Orasul Medias l-am gasit fermecator cu aspectul sau medieval. Este al doilea oras ca marime din Judetul Sibiu, dupa orasul Sibiu. Orasul are o istorie de peste 7 secole, numarandu-se printre cele mai vechi orase din Romania.

Mediasul este un oras pitoresc in care se imbina frumos stilurile vechi ale cladirilor cu cele noi. Centrul vechi al orasului este un muzeu in aer liber, unde ne-a facut placere sa ne ratacim pe stradutele inghesuite, sa admiram turnurile, bastioanele si vechiul zid al cetatii.

In centrul vechi gasim si Biserica Sf. Margareta Medias, numita si castel deoarece aceasta este cea mai mare si cea mai veche cetate oraseneasca din tara fiind ridicata in secolul XV. Nu aveti cum sa ratati aceasta superba biserica fortificata fiind amplasata in inima Mediasului. Taxa de vizitare a fost de 15 lei/adult in 2023.

5. Biserica Fortificata Alma Vii

La mai putin de 20 de km de Medias gasim Biserica Fortificata Alma Vii. Pentru a vedea Biserica Fortificata Alma Vii si Biertan trebuie sa va deviati putin de la traseu, dar este pacat sa le ratati daca sunteti in zona. Ambele sunt inscrise in Patrimoniul UNESCO. Noi le-am alocat o excursie de o zi cu plecare din Sighisoara unde ne-am cazat cateva seri. Mai multe detalii despre ziua alocata acestor doua biserici fortificate gasiti pe urmatorul link:

Biserica Fortificata de la Alma Vii se deschide la cerere pe perioada iernii, intre orele 11:00-16:00, este numar de telefon pe usa de la intrare. Recomandat este sa fiti un grup mai mare sau sa mergeti in weekend cand sunt sanse sa fie mai multi turisti.

Noi am platit 10 lei/adult in 2023.

In interiorul bisericii sunt amenajate mai multe mini muzee in turnuri.

6. Biserica Fortificata Biertan

La 30 de km distanta de Medias, 30 de km de Sighisoara si 15 km de Alma Vii gasim cea mai fotografiata biserica fortificata din Romania: Biserica Fortificata de la Biertan.

Biserica a fost construita in jurul anului 1500 in interiorul fortificatiei deja existente si este imprejmuita de doua ziduri de aparare. Fortificatia prezinta trei bastioane si sase turnuri: Turnul cu Ceas, Turnul Slaninii, Turnul Mausoleu, Turnul Catolicilor, Turnul Poarta si Turnul Tesatorilor.

In 2023 taxa de vizitare a fost de 15 lei/adult.

Program de vizitare pe timp de iarna este intre orele 11:00-15:00 (pe timpul verii biserica este deschisa mai multe ore). In zilele de LUNI este inchis.

Daca iubiti natura puteti sa urcati pe traseul de Via Transilvanica din apropiere de Biserica Biertan (eventual sa mergeti pana la Copsa Mare unde gasiti o alta biserica fortificata) si o sa va bucurati de o priveliste superba cu satul Biertan si biserica care vecheaza asupra acestuia de secole.

7. Castelul Bethlen Cris

La doar 20 de km de Sighisoaraa am descoperit un castel superb.

Castelul Bethlen Cris  in stil renascentist transvilvanean a fost construit intre secolele XIV-XVIII. Castelul a fost o resedinta nobiliara fortificata.

Mai multe detalii despre vizita noastra la acest castel gasiti pe urmatorul link:

 Tariful de vizitare a fost de 15 lei/adult/2023.

8. Sighisoara

Sighișoara este din 1999 inscrisa in Patrimoniul UNESCO. Orasul se mandreste cu o cetate medievala locuita si in prezent. In Europa au ramas putine cetati locuite.

Casele colorate, istoria locului, cladirile impunatoare si ulitele pietruite au un farmec aparte. De departe, simbolul cel mai important al Sighisoarei este Turnul cu Ceas. De asemenea aici gasiti casa in care s-a nascut Vlad Dracu.

Mai multe detalii despre Sighisoara si ce puteti sa vizitati aici gasiti pe urmatorul link:

Bineinteles ca lista ramane deschisa, sunt o multime de locuri de vizitat prin frumoasa Transilvania. ❤

Daca vi-a placut articolul Like & Share va rog! 🙂

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

Un gând despre „Obiective turistice pe ruta Sibiu – Sighisoara

Lasă un comentariu