Frumusetea Parcului National Cheile Nerei – Beusnita

Banatul Montan a fost votata destinatia anului 2021 in Romania.

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita ofera o varietate bogata de obiective turistice.

1. Cascada Bigar ( Coordonate 45.0034° N, 21.9596° E) – Toti am auzit de aceasta cascada care a fost inclusa in topul celor mai frumoase cascade din lume, si cu siguranta am vazut la stiri ca in 2021 acesta s-a prabusit. Cascada continua sa atraga turisti chiar si dupa prabusire. Aceasta este situata in Cheile Minisului intre localitatile Anina-Bozovici sau Oravita-Bozovici, fiind situata chiar langa sosea, vizitarea acesteia fiind accesibila turistilor, neimplicand nici o drumetie. Exista parcare amenajata (contra cost) si langa cascada sunt amenajate scari pentru a ne bucura de frumusetea cascadei. De asemenea putem sa vizitam si izvorul acesteia.

2. Cheile Minisului si Lacul Minis se afla intre localitatile Anina-Bozovici sau Oravita-Bozovici. Drumul este asfaltat, pe o parte serpuieste raul, iar pe cealalta este padurea verde.

3. Cascada Carsa(Coodonate 45°00’12.2″N 21°57’34.6″E) se afla tot in Cheile Minisului, in apropiere de Cascada Bigar, din pacate nu este amenajat loc pentru a opri.

4. Cascada Vaioaga (Coordonate GPS 44°54’58.1″N 21°45’49.4″E) este o cascada deosebit de frumoasa situata pe traseul care duce spre Cascada Beusnita. Se porneste din localitatea Potoc, la Podul Bei se plateste o taxa de vizitare pentru Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dupa care continuati drumul cu masina pe un drum forestier. Pe partea stanga, inainte de pastravarie, o sa vedeti ca este pusa o pancarda cu numele cascadei. Aceasta este foarte aproape de drum, coborarea este putin abrupta.

Mai multe cascade din Banatul Montan gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2022/04/15/cascadele-banatului-montan-%f0%9f%92%9a/

Cascada La Vaioaga

5. Lacul Ochiul Beiului (Coordonate GPS 44°56’10.2″N 21°47’25.1″E) este un lac carstic care impresioneaza datorita culorii sale turcoaz. Adancimea lacului este de 3.5 m si este alimentat de un izvor subteran. Se porneste din localitatea Potoc, la Podul Bei se plateste o taxa de vizitare pentru Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dupa care continuati drumul cu masina pe un drum forestier, masina o lasati la pastravarie. De aici porniti intr-o frumoasa drumetie prin padurea verde de foioase de aproximativ 45 de minute. Traseul este usor, in mare parte se circula pe un drum forestier.

6. Cascada Beusnita (Coordonate GPS 44°56’06.6″N 21°48’12.3″E) este cea mai mare cascada Beusnita, aceasta are o cadere de aproximativ 15 metri, fiind un obiectiv cu valoare turistica, geologica si peisagistica. Se porneste din localitatea Potoc, la Podul Bei se plateste o taxa de vizitare pentru Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dupa care continuati drumul cu masina pe un drum forestier, masina o lasati la pastravarie. De aici porniti intr-o frumoasa drumetie prin padurea verde de foioase de aproximativ 1 ora si jumatate. Traseul este usor, in mare parte se circula pe un drum forestier. Dupa aceasta cascada mai sunt alte doua, dar traseul pana la acestea nu mai este marcat.

In drumetia pana la Cascada Beusnita vedeti Cascada La Voioaga, Lacul Ochiul Beiului si mai multe cascade formate pe firul de apa, in special cand debitul apei este mai mare.

Cand am fost noi debitul cascadei a fost unul scazut.

Cascada Beusnita

7. La Tunele ( Coordonate GPS 44°54’10.5″N 21°44’45.6″E) se ajunge tot din localitatea Potoc, se lasa masina la Podul Bei si de acolo o sa vedeti un indicator spre La tunele care face legatura intre Podul Bei si Sasca Romana. Sunt sapte tunele sapate de turci pentru a facilita legatura intre aceste zone.

Acest traseu nu l-am parcurs in totalitate.

Update am revenit in 2023 si am fost la Tunele :).

Pe linkul de mai jos gasiti mai multe poze din primavara 2023 cu cascadele superbe si de la Tunele.

8. Lacul Dracului (Coordonate GPS 44°51’51.6″N 21°48’45.7″E) este cel mai mare lac carstic din Romania. Este vestit datorita frumusetii lui. Se afla pe Cheile Nerei, in judetul Caras-Severin. Puteti ajunge la el astfel:

* din Potoc (Podul Bei), traseu de aproximativ 20 km pe jos prin Cheile Nerei, dezavantajul acestei variante este lungimea traseul.

* din Carbunari pe jos din zona numita Ogasul Porcului aproximativ 5 km pe jos (varianta parcursa de noi), traseul nu a fost foarte dificil, dar nici o plimbare lejera nu a fost. Insa a meritat cu siguranta!

* din Sipotu Nou (Traseul duce pe o portiune prin gradinile oamenilor), pe jos aproximativ 7 km.

Dupa cum vedeti culoarea albastra este de-a dreptul superba.

9. Cheile Nerei sunt cele mai lungi chei din Romania avand o lungime de aproximativ 22 km intre localitatile Sopotu Nou si Sasca Romana. Pentru a le parcurge aveti urmatoarele variante:

* din Potoc (Podul Bei) pana la Sopotu Nou sau invers (Traseul duce o portiune prin gradinile oamenilor)

* din Carbunari, pe jos din zona numita Ogasul Porcului pana la Podul Bei (varianta parcursa de noi), traseul nu a fost foarte dificil, dar a fost destul de lung.

Se recomanda parcurgerea Cheilor doar pe un sens!

Trebuie sa luati in considerare ca trebuie sa traversati prin apa raul, deci evitati acest traseu daca apa are debit mare.

Traseul este unul destul de lung. Cel mai spectaculos este in zona La Carlige. Sunt cateva portiuni unde trebuie sa va tineti de lanturi.

Aveti nevoie de conditie fizica destul de buna, fiind cel mai greu traseu din zona!

10. Cheile si Cascada Susara (Coordonate GPS 44°51’29.7″N 21°45’06.8″E) merita vizitate, desi nu sunt atat de promovate. Se porneste de la iesirea din Sasca Montana, o sa vedeti si un indicator spre aceasta, durata fiind de 45 minute. Traseul este unul usor, prin padurea de foioase, potrivit si in zilele caniculare. Pana la cascada veti trece pe langa Cabana Susara si v-a trebui sa traversati o portiune din chei folosind lanturile (dar nu va faceti griji, apa este mica).

11. Plimbare cu mocanita pe ruta Anina- Oravita sau invers

Aceasta este cea mai veche cale ferata montana din Romania si una din cele mai vechi din Europa.

Despre experienta noastra pe Calea ferata care in doar 33.4 km traverseaza 14 tunele si 10 viaducte am scris pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2023/03/26/semmeringul-banatean-cu-trenul-oravita-anina-oravita/

12. Morile de apa de la Rudaria

In localitatea Eftimie Murgu sunt 22 de mori de apa, toate functionale, incluse pe lista UNESCO. Zona este foarte frumoasa, morile aflandu-se in Cheile Rudariei.

Noi le-am vizitat iarna. Peisajul a fost de vis si am avut noroc sa gasim una din mori pusa in functiune.

Mai multe informatii despre Morile de la Rudarie gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.wordpress.com/2022/02/20/morile-de-apa-de-la-rudarie-eftimie-murgu-%f0%9f%92%99/

Atentie! Zona Banatul Montan este cunoscuta ca fiind cu vipere, e important sa fiti atenti pe unde calcati! Ele nu ataca daca nu se simt amenintate.