Semmeringul Banatean – cu trenul Oravita-Anina-Oravita

Am fost recent cu trenul pe cea mai veche cale ferata montana din Romania Oravita-Anina-Oravita. Calea ferata a fost construita de catre Societate a Privilegiata a  Cailor Ferate de Stat Austriece pentru a deservi minelor de carbuni deschise in Anina si a fost terminata si data in folosita in 15.12.1863. Nu doar ca este cea mai veche cale ferata montana din Romania, dar se numara si printre cele mai vechi din Europa.

Aeasta cale ferata are o lungime de 33.4 km si trece prin 14 tunele (in unul merge foarte incet deoarece intra chiar la limita) si 10 viaducte.

Viteza de deplasare este mica, deci puteti sa faceti multe poze reusite si sa va bucurati de peisajul montan.

Nu este mocanita, dar traseul este spectaculos. Am ales sa stau in vagonul din spate deoarece am citit ca acesta este cel mai bun loc pentru a face poze, si bine am facut. Cred ca am facut 1000 de poze 🙂 cand pe geam, cand din spatele vagonului, ba am incercat sa prind viaductul, ba intrarea in tunel.

Am luat biletul online de pe site-ul celor de la CFR in valoare de 24 lei (Martie 2023) pe sens. Biletele se pot lua si din tren, dar vara este cam aglomerat, este mai sigur sa le achizitionati online. Inainte sa completati toate datele pe site, faceti-va cont pe CFR Calatori, pentru ca la final trebuie sa va logati si va trebui sa o luati de la capat, asa cum am facut si noi :)).

Biletul cumparat din tren costa 29 lei/sens.

Trenul a pornit la ora 11:15 din Oravita si am sosit la Anina la 13:15 unde am luat masa la o pizzerie tare draguta. O alta varianta era sa vizitam Centrul Cultural Muzeistic Anina care este destul de aproape de gara. In Anina aveti de pierdut 1 ora si 25 de minute.

Returul din Anina este la 14:40 (mergeti macar cu 10 minute inainte, trenul nu asteapta pe nimeni 🙂 ) si ajungeti in Oravita la ora 16:40.

Mie mi-a placut aceasta experienta si am avut ocazia sa ne mai odihnim dupa ce ziua anterioara am mers la Cascada Beusnita si la Tunele. Mai multe detalii despre drumetia noastra gasiti pe linkul de mai jos:

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este plin de locuri spectaculoase, aici puteti sa faceti multe drumetii in natura.

Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beusnita, Lacul Dracului si Cheile Nerei sunt doar cateva din locurile pe care merita sa le vedeti. Mai multe detalii despre alte locuri din zona gasiti pe linkul urmator:

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

6 gânduri despre „Semmeringul Banatean – cu trenul Oravita-Anina-Oravita

  1. Daca timpul avut la dispozitie ne obliga sa alegem, ce recomandati, o zi prin Parcul National Cheile Cernei sau o plimbare cu trenul Oravita-Anina? M-am documentat despre amandoua variantele, dar vreau parerea cuiva care le-a vazut. Multumesc!

    Apreciază

  2. Daca timpul avut la dispozitie ne obliga sa alegem, ce recomandati, o zi prin Parcul National Cheile Cernei sau o plimbare cu trenul Oravita-Anina? M-am documentat despre amandoua variantele, dar vreau parerea cuiva care le-a vazut. Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna, ambele merita vazute. Depinde si de voi ce anume doriti sa faceti. Cred ca o zi in Parcul Domogled-Valea Cernei este putin timp pentru a va bucura de frumusetea zonei, mai ales daca va plac drumetiile (aici gasiti multe variante, noi am fost de doua ori cate trei zile, dar inca avem pe lista locuri pe care nu le-am vazut ex: Crucea Alba, Puntea Veche, Inelet). In apropiere de Baile Herculane sunt Cazanele Dunarii, o alta zona superba care merita vazuta.

      Pe link-ul de mai jos gasiti un articol cu ceea ce am vizitat noi pe Valea Cernei :

      Valea Cernei

      Pe de alta parte calatoria cu trenul Oravita-Anina-Oravita este perfecta pentru relaxare. Trenul merge incet, deci aveti timp sa faceti o multime de poze. Va recomand sa va luati biletele online.

      Alegerea perfecta este facuta de dumneavoastra in functie de ceea ce va place si modul in care va petreceti timpul in concediu. Multe calatorii reusite!

      Apreciază

Lasă un comentariu