O drumetie usoara in natura, plina de farmec in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

In Judetul Caras-Severin gasim Lacul Ochiul Beiului si Cascada Beusnita pe langa multe alte locuri cunoscute cum ar fi Cascada Bigar si Clisura Dunarii.

Intrarea pe traseul care ne poarta pe frumoasa vale a Beiului este in apropiere de localitatea Potoc, judetul Caras-Severin. Chiar daca drumul este destul de rau, trebuie sa stiti ca zona este superba.

Din Potoc se merge spre Podul Bei unde este intrarea in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. De aici se poate continua pe jos sau cu masina pe un drum forestier pana la pastravarie. Noi am mers cu masina. Drumul este practicabil cu o masina cu garda mai inalta fara probleme. Prima cascada este inainte de pastravarie pe partea dreapta. Este pancarda, dar daca sunt masini parcate riscati sa nu o vedeti. Deci opriti unde vedeti masini parcate. 🙂

💙 Cascada La Vaioaga

Coborarea este putin abrupta, atentie cum coborati! Dar cascada este superba!

Lasam in urma Cascada La Vaioaga (dupa ce am facut multe, multe poze 🙂 ) si ne continuam drumul pana la pastravarie.

Aici parcam masina si pornim spre Cascada Beusnita. Urmarim marcajul turistic banda galbena. Durata pana la aceasta este de o ora. Traseul este unul foarte usor.

💙Cascada fara nume

In 30 de minute dupa ce am urmat poteca care ne duce prin padure, am ajuns la cea de a doua cascada. Frumusetea acesteia este data de treptele de tuf calcaros.

Chiar langa aceasta cascada este si Lacul Ochiul Beiului.

💙 Lacul Ochiul Beiului are o culoare ireala de albastru. Este un lac de dolina, cu diametrul de 15 metri si adancime maxima de 3.6 metri. Acesta nu ingheata niciodata datorita izbucului care il alimenteaza in permanenta.

Legenda spune ca pe vremea cand Banatul era sub stapanire otomana, un bogat bei cu ochi albastri s-a indragostit pe loc cand a vazut o frumoasa fata de valah care era cu oile la pascut. Dragostea celor doi tineri nu a fost aprobata de tatal printului turc, care a trimis slugile sa omoare frumoasa pastorita. Luptand pentru dragostea sa, tanarul bei si-a pierdut un ochi, iar lacrimile sale au format un izvor.

Aici este un indicator spre Cascada Beusnita. Potrivit acestuia mai avem de parcurs 25 minute.

Ne continuam drumetia si ne bucuram ca debitul mare al vaii si lipsa vegetatiei (Martie 2023) ne arata multe cascade pe care vara cand am mai parcurs acest traseu, nu le-am observat (da, am mai fost aici. Este atat de frumos ca probabil voi mai reveni. 💚 Daca nu ati fost trebuie neaparat sa puneti aceasta destinatie pe lista DE VAZUT).

Mai multe locuri superbe din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita vazute de noi anterior gasiti pe urmatorul link: (si o poza de la Cascada Beusnita pe timpului verii fara prea multa apa)

Si tot uitandu-ne dupa cascade ajungem la cea mai mare cascada.

💙 Cascada Beusnita

Aceasta cascada de travertin este superba. Legenda Beiului spune ca apele cascadei sunt voalul de mireasa al pastoritei care cobora pe apele inspumate pentru a se intalni in nemurire cu lacrimile iubitului sau.

Dupa aceasta cascada mai sunt doua, dar traseul nu este marcat.

Traseul este unul usor, fiind recomandat pentru toate varstele.

Primavara debitul mare si lipsa vegetatiei ne prezinta multe cascade.

Vara frumusetea este data de padurile verzi.

In concluzie acest traseu este superb si merita vazut chiar si a doua oara. Eu sigur voi reveni si a patra oara. 😁😉

In zona sunt viperele cu corn, acum nu va ganditi ca o sa vina din tufis sa va atace ca nu sunteti in filmul Anaconda 🙂 , dar este bine sa fiti atenti pe unde calcati. Iar daca vedeti un sarpe pastrati distanta. Eu nu am vazut niciodata, desi am fost de mai multe ori in Banatul Montan.

Dupa ce ne-am intors la masina ne-am decis sa facem o drumetie si la Tunele Romane deoarece inca nu ne-am plictisit de mers prin natura.

Traseul incepe de la Podul Bei. In cateva minute dupa ce pornim ajungem la tunele. Admiram Nera, traversam sapte tunele (unele destul de lungi, ca suntem nevoiti sa ne pornim lanterna de la telefon) si traversam pe o portiune destul de ingusta, sculptata in stanca (sunt si lanturi pentru a ne tine) unde peisajul este spectaculos.

Dupa aceasta zona in scurt timp se termina zona numita La Tunele. De aici aveti doua optiuni: 1. Mergeti inca 15 minute si ajungeti la Sasca Romana (la finalul acestui traseu se afla puntea suspendata peste Nera, un loc tare fotogenic) 2. Va intoarceti la podul Bei.

Deoarece masina era la pod am ales sa ne intoarcem. Dar ziua urmatoare am mers cu masina pana la el, aveam cazare in zona.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!