Top 5 trasee usoare in Muntii Apuseni cu plecare din Glavoi

Poiana Glavoi sau La Grajduri este o zona cunoscuta in randul iubitorilor de natura. De aici pornesc o multime de trasee relativ usoare si spectaculoase.

Aceasta poiana se afla in Muntii Apuseni, judetul Bihor, nu departe de Padis. Accesul din Pietroasa pana la Padis se face pe drum asfaltat. Ultimi 2.5 km se fac pe drum forestier, destul de rau. Drumul asfaltat se paraseste in apropiere de Cabana Scarita.

Mai jos va prezint top 5 trasee usoare si spectaculoase cu plecare din Glavoi:

1. Poiana Ponor

Din Glavoi urcati spre Padis aproximativ 30 de minute. Poiana Ponor este o depresiune inconjurata de culmi inalte si impadurite.

Ceea ce face speciala aceasta poiana este sistemul de pierdere al apei, care se face in patul raului prin orificii stramte, acoperite de nisipuri fine, numite scorburi.

Poiana Ponor este unica polie tipica din Romania care indeplineste dubla conditie: are atat alimentarea cat si drenajul supteran, pe cale carstica.

Urcarea spre Poiana Ponor se face de langa salvamont si mini biblioteca amenajata.

Pe mine m-a cucerit acest loc. Un alt loc asemanator pe care l-am vazut este Fundatura Ponorului din Muntii Sureanu. Mai multe informatii despre drumetia noastra gasiti pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.blog/2023/09/24/fundatura-ponorului/

2. Balcoanele Cetatile Ponorului

Balcoanele Ponorului fac parte din Circuitul Cetatile Ponorului, unul din cele mai cunoscute trasee din zona. Intreg circuitul este catalogat drept un traseu greu, dar pana la cele 4 balcoane este un traseu relativ simpu si spectaculos.

Pentru a ajunge aici porniti din Glavoi si mergeti pe drumul forestier de langa salvamont spre Cabana Cetatile Ponorului.

Dupa aproximativ jumatate de kilometru parasim drumul forestier pentru a urma indicatorul spre Balcoanele Ponorului pe marcaj turistic bulina albastra.

Urmeaza o urcare scurta prin padure pana ajungeti la primul balcon de unde aveti o priveliste spectaculoasa. Daca inaintati o sa va bucurati de 4 astfel de puncte de belvedere. La retur puteti sa va intoarceti pe acelasi drum sau daca sunteti mai experimentati intr-ale drumetiilor puteti sa urmati punctul albastru pentru intreg circuitul.

Traseul pana la primul punct de belvedere este de aproximativ 30 de minute.

3. Portalul Mare al Pesterii Cetatile Ponorului

Cetatea Ponorului este declarata Monument al Naturii. Pentru a ajunge pana aproape de primul portal (care este si cel mai grandios) nu este un traseu greu.

Pentru a ajunge aici porniti din Glavoi si mergeti pe drumul forestier de langa salvamont spre Cabana Cetatile Ponorului. De aceasta data urmariti punctul albastru, dar pe indicator apare Circuitul Cetatii Ponor (nu Balcoanele Ponoruului, cum am descris traseul de mai sus).

Intrati in padure si curand poteca incepe sa coboare. Atentie la pietre si la radacinile pomilor. Nu dupa mult timp ajungeti sa zariti dolina 1, adica gloriosul portal care are o deschidere peste 75 de metri.

Daca nu aveti experienta intr-ale drumetiilor va recomand sa parcurgeti traseul doar pana aici, deoarece urmeaza cateva portiuni mai dificile cu lanturi.

Traseul pana la Dolina 1 este de aproximativ o ora pe sens.

4. Pestera Focul Viu si Piatra Galbenei

Pestera Focul Viu ascunde al treilea ghetar ca dimensiune din Romania. Este recomandat sa fie vizitat dupa masa cand razele soarelui se reflecta pe ghetar si creaza iluzia unui ghetar in flacari. Pentru a merge la Pestera Focul Viu se urmareste marcajul turistic punct galben. Traseul nu este unul greu, la tur urcati, iar la retur coborati.

Va recomand sa mergeti si la Pietrele Galbenei (este indicator in sensul opus de pestera, va abateti de la drum cu 15 minute pe sens). De sus veti avea un excelent punct de belvedere.

Traseul spre Pestera Focul viu incepe de pe drumul forestier spre Cabana Cetatile Ponorului. Intreg traseul se face in aproximativ 3 ore (2 la tur deoarece este in urcare si 1 la retur)

5 Depresiunea Balileasa

Depresiunea Balileasa o gasim imediat cum parasim soseaua asfaltata pentru a merge la Glavoi.

Mai multe trasee uesoare din zona Padis-Glavoi gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.blog/2021/12/19/trasee-usoare-in-zona-padis/

Alte trasee superbe recomandate persoanelor care au o conditie fizica buna cu plecare din Glavoi sunt:

  • Cheile Galbenei si Cascada Evantai

https://explorandromania.blog/2021/12/12/circuitul-cheile-galbenei-%f0%9f%92%9b/

  • Lumea Pierduta

https://explorandromania.blog/2022/10/30/platou-lumea-pierduta-muntii-apuseni/

  • Pestera Cetatea Radesei si Cheile Somesului cu plecare din Poiana Varasoaia

https://explorandromania.blog/2022/10/26/pestera-cetatile-radesei-si-cheile-somesului-cald/

Daca ai gasit informatii utile Like&Share pentru ca acestea sa ajunga si la prieteni tai.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

Un gând despre „Top 5 trasee usoare in Muntii Apuseni cu plecare din Glavoi

Lasă un comentariu