Trasee usoare in zona Padis

Daca va place natura Padis 💚 este locatia perfecta. Gasiti o varietate de frumuseti ale naturii pentru toate gusturile: cascade, pesteri, avene, peisaje montane etc. Muntii Apuseni sunt spectaculosi, iar zona Padis / Glavoi este superba. Mai jos gasiti mai multe obiective turistice la care se poate ajunge destul de usor.

Poiana Balileasa

Depresiunea Balileasa se afla inainte de celebrul Canton Glavoi, v-a trebui sa parasiti soseaua asfaltata intre Boga si Padis.

Cascada Oselul/Cascada Schmidl

La aceasta cascada se ajunge usor, cu masina traversati Satul de Vacanta Boga, urmariti indicatoarele spre cascada, iar dupa ce iesiti din sat lasati masina si continuati pe jos. Plimbarea este de aproximativ 2 kilometri pe un drum forestier. Cascada este mai spectaculoasa atunci cand are debit mai mare.

Cascada Bulbuci

Cel mai recomandat traseu este cel cu pornire dintr-o curba de pe drumul asfaltat unde veti vedea traseu marcat cu cruce albastra. De obicei sunt si masini parcate. Desi traseul se face pe jos intr-o urcare continua este unul scurt si nu este foarte solicitant (durata aproximativ 1 h dus 1 h intors). Doar ultima parte, coborarea la cascada, este ceva mai dificila. Recomandat sa aveti bocanci si sa mergeti cand este uscat, in special daca sunteti incepatori in drumetii.

Cantonul Glavoi

Acesta este cel mai popular loc din zona. De aici pornesc majoritatea traseelor montane. Tot aici se si campeaza, daca doriti sa stati cu cortul.

Sunt si cateva terase de unde puteti sa va cumparati apa si mancare. Trebuie sa gustati ciorba de galbiori (ciuperci), este delicioasa.

Piatra Bulzului (Indianul) (Coordonate GPS 46.601480, 22.642279 )

Pe drumul ce urca de la Pietroasa spre Padis puteti sa admirati Crisul Pietros. Chiar inainte de Satul De Vacanta Boga sunt niste stanci impunatoare. Este superb, in special atunci cand apa nu este tulbure, ci clara si albastra.

Balcoanele Ponorului

Este un traseu usor unde puteti admira frumusetea zonei. Si daca nu faceti tot traseul mergeti macar pana la primul bacon. Cetatile Ponorului sunt cel mai mare complex carstic din Romania. De aici veti avea o priveliste superba.

Cetatea Ponorului (este usor pana la primul portal)

Cetatea Ponorului este declarata Monument al Naturii. Pentru a ajunge pana aproape de primul portal (care este si cel mai grandios) nu este un traseu greu. Doar ultima parte este mai grea, fiind cateva portiuni unde trebuie sa va tineti de lanturi. Prima data cand am mers si eram neexperimentati in drumetii am fost incantati de zona, desi nu am continuat cand am vazut lanturile (dar ulterior am facut circuitul Cetatile Ponorului si atunci am vazut toate cele trei doline 😊)

Pestera Focul Viu si Pietrele Galbenei (durata: 2-3 ore tur-retur)

Pestera Focul Viu ascunde al treilea ghetar ca dimensiune din Romania. Este recomandat sa fie vizitat dupa masa cand razele soarelui se reflecta pe ghetar si creaza iluzia unui ghetar in flacari. Pentru a merge la Pestera Focul Viu se merge pe Circuitul Cheile Galbenei marcat cu punct galben (punctul galben este traseu circular deci atentie de sensul pe care il parcurgeti). Traseul nu este unul greu, la tur urcati, iar la retur coborati.

Va recomand sa mergeti si la Pietrele Galbenei (este indicator in sensul opus de pestera, va abateti de la drum cu 15 minute pe sens). De sus veti avea un excelent punct de belvedere.

Priveliste de la Pietrele Galbenei

Poiana Ponor

Din Glavoi urcati spre Padis aproximativ 30 de minute. Poiana Ponor este o depresiune inconjurata de culmi inalte si impadurite.

Aici veti avea ocazia sa vedeti primavara si un lac temporar.

Biserica Motului

Este situata deasupra Padisului pe Varful Biserica Motului. Cum ajungem? de pe drumul asfaltat trecem de un sopru (Coordonate GPS 46.595215, 22.738790) si parasind drumul mergem spre varf.

Cetatea Radesei

Lasati masina in apropiere de Cabana Varasoaia (Coorodnate GPS 46.610261, 22.709883). Porniti mai departe pe jos, treceti de Taul Varasoaia mergeti pe drumul pietruit, continuati pe poteca spre stanga pe punctul rosu.

Accesul pana la pestera este de aproximativ o ora si jumatate si usor de parcurs. Pestera poate fi traversata, in perioada de seceta cand apa din pestera are nivel scazut, dar aveti nevoie de lanterne si de o conditie fizica buna. Pestera este prevazuta cu lanturi.

In Padis traseele sunt bine marcat.

In Glavoi gasiti un panou informativ cu toate traseele din zona.

Circuitul Galbenei este un traseu superb, dar recomandat persoanelor care au o conditie fizica buna si experienta in drumetii. Mai multe detalii despre Circuitul Galbenei gasiti pe urmatorul link.

https://explorandromania.wordpress.com/2021/12/12/circuitul-cheile-galbenei-%f0%9f%92%9b/

Un alt traseu care merita facut este Lumea Pierduta. Despre acesta am scris mai multe pe linkul urmator:

In apropiere se poate vizita Pestera Ursilor – Coordonate GPS 46.553728, 22.569354 din Chiscau este cea mai populara pestera din zona. Pestera este frumos impodobita cu stalactite si stalagmite.

Informatii despre taxa de vizitare si orar gasiti pe urmatorul link:

Acasa