Mina de aur de la Rosia Montana

Muntii Apuseni sunt cunoscuti pentru frumusetea lor, dar si pentru zacamintele bogate in aur si argint. Recent am vizitat minele de aur de la Rosia Montana.

Atentia mass-media s-a indreptat spre aceasta zona in 2013 cand o companie canadiana a dorit sa redeschida exploatarea aurifera, fapt care a dus la multe proteste in intreaga tara sub sloganul Salvati Rosia Montana (exploatarea inseamna distrugerea muntelui si otravirea solului de la substantele folosite).

Dupa ce am fost aici si am vazut ce munca grea era mineritul imi apreciez altfel locul de munca.

Mina de aur de la Rosia Montana a fost inchisa in 2006. In prezent putem observa ce presupunea munca de miner vizitand unul din putinele astfel de locuri deschise publicului cu ghidaj specializat.

Stiati ca minele din Apuseni au fost principalul furnizor de aur din Europa?

Rosia Montana (sub denumirea latina Alburnus Maior) a fost atestata documentar in 6 Februarie 131.

Turul este impartit astfel: o vizita in galeriile miniere romane, prezentarea unor utilaje miniere si o colectie de fotografii artistice si documentare.

Vizita in galerie a inceput cu o scurta introduce a Rosiei Montane si a ceea ce presupune munca de minerit.

Se coboara 157 de trepte printr-o galerie sustinuta cu zidarie de boltari dupa care intram in galeriile romane unde se vad urme de exploatare cu tarnacop si dalta, dar si zone unde s-a folosit dinamita.

Ghidul a vorbit cu pasiune despre tehnicile de exploatare, despre ce inseamna munca de miner si despre istoria acestor mine.

Subteranul de la Rosia Montana contine peste 70 de kilometri de galerii subterane.

Meseria de miner se transmitea din tata in fiu, acestia isi impartaseau experienta si cunostintele (obicei care s-a derulat pe decursul a celor doua mii de ani de practica a acestei meserii) . Oamenii din zona fiind adevarati specialisti in gasirea aurului. Speranta de viata a minerilor era sub 50 de ani datorita conditiilor grele de munca.

Am vazut si cateva utilaje folosite pentru a sfarama roca si a gasi aurul.

La final am admirat o expozitie de fotografii din zona care ilustreaza viata minerilor.

Programul de vizitare este de Marti – Duminica intre orele 09:00-14:30 (ultima intrare). Luni este inchis. Durata vizitei este de aproximativ 1 ora. Intrarea se face cu un grup de minim 5 persoane.

Pretul de intrare este de 20 lei/adult la care se mai adauga taxa foto de 5 lei si/sau15 lei taxa video. Taxele foto/video profesionale sunt diferite.

Turul este facut de un iubitor al locului, care vine cu multe informatii despre istoria minei, a comunitati si despre tehnicile de exploatare ale aurului. Nu am redat prezentarea facuta de ghid deoarece cred ca merita sa mergeti la Mina de aur de la Rosia Montana si sa descoperiti povestea acestui loc.

Alte activitati in zona:

1.Plimbare la pas pe strazile din Rosia Montana.

2.Drumetie pana la Cariera Rosie Poieni.

3. Plimbare in natura pana la Taul Mare sau Taul Brazi.

Bogatia Muntilor Apuseni nu consta doar in aurul care a fost gasit aici ci si in frumusetea peisajului.

Sunt fermecata de frumusetea Muntilor Apuseni, de aceea mereu ma intorc aici. Mai jos va las alte locuri explorate de noi:

#ExplorandRomania descoperim ca avem o tara frumoasa!

Lasă un comentariu