Obiective turistice de vazut in Judetul Caras-Severin

1. Cheile Nerei

Parcurgerea Cheilor Nerei este recomandata sa se faca doar pe un sens, deoarece acestea au o lungime peste 20 de kilometri. Trebuie tinut cont ca este necesar sa traversati Nera prin apa, evitati sa parcurgeti acest traseu iarna sau in lunile ploioase cand debitul apei este mare.

Noi am pornit din Carbunari (Ogasul Porcului), am admirat Lacul Dracului care a avut o culoare incredibila, si am incheiat traseul la Podul Bei. Durata totala a fost de 8 ore cu tot cu pauze. Daca va doriti sa il parcurgeti partial atunci porniti de la Podul Bei pentru a va bucura de portiunile cele mai spectaculoase.

Traseul este unul destul de lung. Este recomandata parcurgerea completa a acestor chei doar de catre persoane care au o conditie fizica buna si au experienta ii ceea ce presupune drumetiile montane. Cel mai spectaculos este in zona La Carlige. Sunt cateva portiuni unde trebuie sa va tineti de lanturi.

2. Lacul Ochiul Beiului

Se porneste cu masina din localitatea Potoc, la Podul Bei se plateste o taxa de vizitare pentru Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, dupa care continuati drumul cu masina pe un drum forestier pana la pastravarie. Unele persoane aleg sa porneasca la pas de la Podul Bei. Drumul forestier se poate parcurge cu o masina cu garda sus fara probleme (drumul nu este cel mai bun – sunt gropi destule, dar nu se compara cu drumul forestier spre Poiana Pelegii).

Parcati la pastravarie si de aici porniti la pas intr-o drumetie placuta prin padurea de foioase. Pana la Lacul Ochiul Beiului faceti aproximativ 30 de minute.

Culoarea acestuia de un albastru incredibil m-a cucerit. Legenda acestui lac, dar si mai multe detalii despre aceasta drumetie gasiti pe urmatorul link:

3. Cascada La Vaioaga

Cascada La Vaioaga o gasiti pe drumul ce duce spre Lacul Ochiul Beiului si Cascada Beusnita. Prezenta cascadei este semnalizata printr-o pancarda, pe drumul forestier intre Podul Bei si pastravarie. La tur o gasiti pe partea dreapta.

Coborarea este putin abrupta, atentie cum coborati! Cascada este superba si aproape de drum.

4. Cascada Beusnita

De la Ochiul Bei pana la Cascada Beusnita mai sunt 15-25 minute la pas. Cascada Beusnita este o cascada superba de travertin. Traseul pana la aceasta este unul usor, fiind recomandat pentru toate varstele. Pe traseul pana la Cascada Beusnita intalnim: Cascada La Vaioaga si Lacul Ochiul Beiului. Primavara debitul mare si lipsa vegetatiei ne prezinta multe cascade.

5. Lacul Dracului

Lacul Dracului este un lac carstic de un albastru incredibil din Cheile Nerei.

Exista mai multe variante de a ajunge la acest lac. Cea mai recomandata varianta este cea din Carbunari – Ogasul Porcului o drumetie de aproximativ 5 km , traseul nu a fost foarte dificil (a nu se intelege ca este o plimbare lejera totusi :)).

6. Cascada Susara

Cascada Susara este o cascada mai putin promovata din Banatul Montan. Se porneste de la iesirea din Sasca Montana, o sa vedeti si un indicator spre aceasta, durata fiind de 45 minute. Este o drumetie usoara prin padurea de foioase.

7. Cheile Carasului

Cheile Carasului se intind pe o lungime de 19 km, intre localitatea Carasova si Valea Comarnicului.

8. Pestera Comarnic

Pestera Comarnic din apropiere de localitatea Iabalcea este o pestera neamenajata pe care o puteti vizita asemenea unui speolog, echipat cu lanterna frontala. Sunt doar 3 intrari pe zi, iar in perioada Noiembrie-Mai pestera este inchisa.

Aveti nevoie de bocanci de munte pentru a vizita pestera (nu mergeti in slapi, sandale etc) deoarece nefiind o pestera amenajata exista riscul de a aluneca. In pestera calcati pe pietre, va ajutati de franghie, se face mersul piticului. Nu este recomandata copiilor foarte mici, ei trebuie sa se descurce singuri, adultul nu poate sa il duca in brate.

Temperatura in pestera este de aproximativ 10 grade.

Mai multe detalii despre vizita noastra la pestera gasiti pe urmatorul link:

9. Sequoia

De la Pestera Comarnic am pornit in cautarea arborelui gigant. Am facut o drumetie de aproximativ 4 km pana la Sequoia. L-am identificat usor fiind pomul urias cu trunchi rosiatic si circumferinta de aproape 6 metri si inaltimea de peste 40 metri.

10. Cascada Bigar

Cascada Bigar este situata in Cheile Minisului intre localitatile Anina-Bozovici sau Oravita-Bozovici, fiind situata chiar langa sosea, vizitarea acesteia fiind accesibila turistilor, neimplicand nici o drumetie.

11. Semmeringul Banatean

Aeasta cale ferata are o lungime de 33.4 km si trece prin 14 tunele si 10 viaducte. Este cea mai veche cale ferata montana din Romania si circula pe ruta Oravita-Anina-Oravita.

Am luat biletul online de pe site-ul celor de la CFR in valoare de 24 lei (Martie 2023) pe sens. Biletul cumparat din tren costa 29 lei/sens.

Mai multe detalii despre calatoria noastra cu Semmeringul Banatean gasiti pe urmatorul link:

12. Muzeul de Locomotive din aer liber Resita

In orasul Resita gasiti un muzeu in aer liber de locomotive. Nu se percepe taxa de intrare. Este pacat sa il ratati daca sunteti in zona.

13. Clisura Dunarii

Dunarea este spectaculoasa prin dimensiunea ei, fiind al doilea cel mai mare fluviu din Europa. Cand un fluviu mare intalneste muntii in calea sa, peisajul nu poate sa fie altfel decat superb.

14. Insula Ostrov

Insula Ostrov se afla in apropiere de Moldova Noua si merita sa mergeti sa o explorati. Insula seamana putin ca fauna cu delta si ca bonus mai puteti admira si caii salbatici. Aici se crede ca este si Movila lui Attila, marele conducator al hunilor.

Mai multe detalii despre acest paradis gasiti pe urmatorul link:

15. Cascada Buraul Mare

Din Moldova Veche (Clisura Dunarii) sunt doar 15 km pana la aceasta cascada. Drumul este asfaltat daca legeti varianta Moldova Veche-Padina Matei.

Pentru a vedea aceasta cascada lasati masina intr-o mica parcare si urmati indicatorul spre cascada.Am avut de mers cam 5-10 minute pana la Cascada Buraul Mare pe care am gasit-o superba.

16. Cascada Modavita

De la Cascada Buraul Mare inaintati cu masina spre Padina Matei. Este amenajata o mica parcare in apropierea ei. Este foarte aproape de drum.

Judetul Caras-Severin este superb. Intotdeauna il exploram cu drag. Cu siguranta mai avem si alte locuri de descoperit. Mai multe detalii despre ceea ce puteti sa vizitati in Banatul Montan gasiti pe urmatorul link:

ATENTIE Zona Banatul Montan este cunoscuta pentru prezenta viperei cu corn. Ideea este sa fiti atenti unde calcati. Noi am fost de mai multe ori si nu ne-am intalnit cu ea.

Daca considerati ca ati gasit informatii utile in articol Share&Like va rog.

Explorand Romania descoperim ca avem o tara frumoasa!

Lasă un comentariu